Sretan vam Dan spavanja

Jeste li znali da tijekom života u prosjeku spavamo čak 23 godine ili 8516 dana, a znanstvena istraživanja su pokazala kako je odraslim osobama potrebno između 7 i 8 sati sna. Ako dugotrajno spavate manje od toga, posljedice na zdravlje mogu biti i kobne.

Naime, prema procjenama australske organizacije NRMA umor uzrokovan nedostatkom sna uzročnik je jedne od šest fatalnih prometnih nesreća, a interesantan je i podatak da u mnogim zemljama s pomicanjem sata unatrag, tj. s dobivanjem još jednog sata za spavanje, opada i broj nesreća u prometu. 

Više sna donosi nam bolju koncentraciju, a ako se spava samo sat i pol manje nego je potrebno, pažnja je tijekom dana smanjena za otprilike jednu trećinu. Pretjerana pospanost tijekom dana otežava pamćenje, sposobnost razmišljanja i obrade informacija, te doprinosi povećanju rizika od ozljeda na radnom mjestu.

Baš zbog svega toga prije 14 godina pokrenut je Svjetski dan spavanja, međunarodno priznati događaj za podizanje svijesti o spavanju koji zajedno okuplja istraživače, profesionalne zdravstvene djelatnike i pacijente u svrhu prepoznavanja važnosti spavanja i njegovog utjecaja na naše zdravlje.

World Sleep Day ove godine dolazi s novim sloganom - "redovito spavanje, zdrava budućnost", naglašavajući važnost spavanja za zdravlje čovjeka i njegovu budućnost.

Naime, prema posljednjim istraživanjima čak svaka druga osoba u praksi premalo spava ili pati od nesanice. Prije 70 godina kada je rađeno isto istraživanje ispalo je da je samo 8 posto ljudi spavalo šest sati ili manje.

Što je glavni razlog tomu?

Previše obaveza, stres, ubrzan način života, ali i „noćna elektrificiranost i osvijetljenost“. Naime, televizori, mobiteli, pretjerana osvijetljenost gradova pogoršala je stanje i utjecala na naš san.

Za početak, ono što zasigurno možemo napraviti je pokušati ići spavati ranije i barem sat vremena prije odlaska na spavanje ugasiti televizor, laptop, mobitel…

Mailovi mogu pričekati i jutro, a vi napravite nešto dobro za sebe i lijepo se naspavajte.

Ako je uzrok vašeg lošeg sna bol u leđima, možda je to znak da vam je potreban novi madrac.

U Hespu ćete pronaći madrace različitih vrsta punjenja i tvrdoća, kako bi bili idealni baš za vas. Svatko od nas je različit i voli drugačiju tvrdoću madraca te položaj spavanja i zato u našim salonima isprobajte naše madrace i pronađite ono što paše baš vama.

No, iz iskustva, velikom broju ljudi odgovara madrac Loop. On je jedan od naših najprodavanijih madraca kojem ergonomsku udobnost daje džepićasta opružna jezgra. Opruge pružaju različitu jačinu potpore u sedam zona tijela, a madrac je obložen apretiranim filcom koji mu daje dodatnu kompaktnost.

Upravo njega možete osvojiti na našem Facebook natječaju. Detalje nagradnog natječaja proučite na ovom linku.

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.