Kako se rashladiti na prirodan i zdrav način?

Spavanje pod klima uređajem nezdrava je i štetna navika koju bi trebalo izbjegavati. Upala sinusa, prehlade, ukočenost i bolovi u kralježnici samo su neki od najčešćih posljedica spavanja pod klima-uređajem....

Spavanje pod klima uređajem nezdrava je i štetna navika koju bi trebalo izbjegavati. Upala sinusa, prehlade, ukočenost i bolovi u kralježnici samo su neki od najčešćih posljedica spavanja pod klima-uređajem. I baš zbog toga pripremili smo vam savjete kako da se rashladite na prirodan i zdrav način, bez klima-uređaja.
1. Pospremite sve predmete oko kreveta koji griju. Maknite suvišne jastuke, prekrivače i pospremite sve što u svom sastavu ima poliester i umjetna vlakna. Birajte isključivo pamuk bez sintetskih vlakana. To posebno naglašavamo kod satena jer on često zna u sebi imati poliesterska vlakna. 100 posto pamučni saten hladi, a saten s umjetnim vlaknima grije. Slična situacija je i s viskozom i svilom, a ako želite biti sigurni, birajte običnu pamučnu posteljinu.

2. Zgodan trik za lakši san je da par minuta prije nego idete u krevet stavite plahtu u zamrzivač ili hladnjak. Preporučujemo da ih stavite u plastičnu vrećicu da ne bi poprimile mirise, a za one hrabrije opcija je takozvana “egipatska metoda” hlađenja koja uključuje namakanje plahte u hladnoj vodi koja će služiti kao pokrivač tijekom noći. Preporučujemo da vlažnu plahtu stavite na suhi ručnik kako madrac ne bi upio vlagu.
3. Evo dobrog savjeta kako kroz sva četiri godišnja doba uštedjeti na režijama. Kupite termofor! Zimi ga napunite kipućom vodom i ugrijte svoje nožne prste, a tijekom ljeta stavite ga u zamrzivač i rashladite krevet.
4. Rashladite cijelu sobu tako da prebacite mokru plahtu preko otvorenog prozora. Lagani povjetarac će u kratkom vremenu sniziti temperaturu sobe.

5. Iako je lijepo imati danje svjetlo u kući ili stanu, ako ne spustite rolete prije izlaska iz kuće, odnosno prije nego što krene vrućina, u prostorijama će vam biti pakleno. Rolete štite od vrućine te ih obavezno spustite prije nego što idete na posao, a podignite ih predvečer, kada se temperature ipak malo spuste, a sparina popusti.
6. Jednostavno i efikasno rješenje koje će vas u trenutku ohladiti jest sprej. U bočicu sa špricom stavite led u vrećicama. Zatvorite i stavite u hladnjak. Kada se vratite kući, izvadite sprej i pošpricajte se po licu i tijelu. Osvježit će vas i rashladiti.
7. Možda ste čuli savjet da je za vrijeme vrućina ugodnije spavati na podu? I istina je, a za to postoji jasno objašnjenje. Stvar je u tome da se vrući zrak diže, a hladniji se zadržava na tlu. Naravno, ako ćete spavati samo na madracu, treba biti dovoljno kvalitetan kako se ne bi budili u bolovima.
8. A kakav madrac odabrati? Ako se puno znojite odaberite madrac od hladno lijevane pjene, latexa ili visco-gel jezgre. Ove vrste madraca su savršene za ljetne vrućine. Hladno lijevana pjena bazirana je na vodi i sadrži mesh ventilirajuću traku koja omogućava bolji protok zraka. Struktura latex madraca napravljena je u obliku otvorenih ćelija s milijunima minijaturnih mjehurića zraka. Osigurava normalni protok zraka i optimalno regulira klimu za spavanje - ljeti je hladniji, a zimi topliji. Vico-gel jezgra, odnosno tehnogel je novopatentiran kruto-tekući materijal posebno razvijen za dodatnu prozračnost i nesmetani tok zraka.
Ako vas zanima naša ponuda madraca, proučite ju na našem webu ili se posavjetujte s našim prodajnim osobljem u našim centrima diljem Hrvatske. Adrese provjerite na našem linku.

Ovaj članak pripada seriji Sve o uređenju spavaće sobe.

Povezano