Koju posteljinu i jastuke odabrati za hladnije jesenske noći?

Kalendarski je jesen odavno stigla. Iako nas je sunce zavaravalo svojim toplim zrakama cijelu prvu polovicu jeseni, treba se pripremiti na hladnije dane i tmurne oblake.Osim što značajan broj ljudi...

Kalendarski je jesen odavno stigla. Iako nas je sunce zavaravalo svojim toplim zrakama cijelu prvu polovicu jeseni, treba se pripremiti na hladnije dane i tmurne oblake.

Osim što značajan broj ljudi ujesen počne osjećati depresiju, manjak energije i loše raspoloženje, hladniji dani i nedostatak sunca utječu i na naše obrasce spavanja. Dani su sve kraći i osjećamo se sve umornije u ranijim večernjim satima, a teško tonemo u san.

Zamjena ljetne posteljine

Hladniji dani zahtijevaju zamjenu laganijih ljetnih pidžama sve toplijim i debljim jesenskim i zimskim pidžamama, a osim toga vrijeme je i za zamjenu posteljine.

Većina nas se tijekom ljetnih mjeseci pokrivala samo ljetnom navlakom ili laganim ljetnim poplunom. Ujesen ga je potrebno zamijeniti posteljinom koja će nas čuvati toplima i osigurati nam kvalitetan san, koja je ispunjena debljim punjenjem i materijalima koji zadržavaju toplinu.

Koji posteljinu odabrati

Odabir kvalitetne posteljine od ključne je važnosti. Osim što nas grije ili rashlađuje, posteljina je u direktnom kontaktu s kožom tijela i lica.

Materijali koji se koriste za šivanje posteljine, plahta i navlaka za jastuke i poplune u pravilu su pamučni ili se radi o miješanju prirodnih materijala s poliesterom.

Bez obzira na ono što volite i u čemu se osjećate ugodno prilikom spavanja, kako biste se ujutro probudili odmorni i naspavani, najbolji je odabir posteljine od prirodnih tkanina poput pamuka. Tako svodite rizik od alergijskih reakcija na minimum i omogućujete koži da diše tijekom noći.

Naime, bez obzira predstavlja li za vas posteljina samo dekoraciju ili njome pokušavate izraziti svoju kreativnost i osobnost, o odabiru posteljine trebali biste dobro razmisliti.

Antialergijska posteljina

Odabir materijala od kojih se šiva posteljina uključuje i brigu da ona bude antialergijska i antibakterijska. Redovitim mijenjanjem jastučnica i navlaka za poplune sigurni ste da se u vašem krevetu neće nastaniti grinje, odnosno da će njihova pojava biti svedena na minimum.

Istraživanja su pokazala kako se u posteljini u gotovo polovici domaćinstava nalazi dovoljna razina grinja za razvoj alergija. Ne trebate dodatan razlog da obratite pažnju na antialergijsku zaštitu vas i članova vaše obitelji.

Kakvu navlaku za poplun i jastuk odabrati?

Preporuka je odabira pamučne posteljine i navlake za poplun i jastuk. Ona se lako održava, odnosno pere u perilici rublja na minimalno 60 °C, što je najmanja temperatura na kojoj se mora prati posteljina i navlaka za poplun i jastuk kako bi se uništile grinje.

Prednosti pamuka:

  • ugodan je za kožu
  • koža diše tijekom sna pa se manje znojimo
  • odličan je izolator te grije u hladnim mjesecima
  • djeluje mekano i antialergijski

Što se tiče odabira boje navlaka za poplun i jastuk, najbolje je odabrati one koje će se dobro uklopiti u interijer sobe. Ako je vaša spavaća soba neutralnih boja, posteljina u jarkim bojama podići će sobu i dati joj dašak topline.

Ako su namještaj ili zidovi vaše sobe dovoljno naglašeni bojama ili modernog dizajna, trebali biste odabrati navlaku za poplun i jastuk u neutralnim tonovima kako ne bi odskakala od ostatka interijera.

Jastuci za jesenski odmor

Posebnu pažnju biste trebali obratiti i na odabir jastuka. Ujesen se posteljina teže može prozračiti pa je podložnija nakupljanju grinja i prašine.

Posebno se to odnosi na jastuk na kojem držimo glavu cijelu noć i koji je u neposrednom kontaktu s našim dišnim putevima.

Jastuk koji odaberete trebao bi biti antialergijski i antibakterijski. Ujedno, bitno je da ima perivu navlaku.

Hespo u svojoj ponudi ima jastuk prilagođen osobama koje pate od respiratornih problema, a koji je izrađen od visoko kvalitetne pjene s dodatkom ekstrakta sljeza, poznatog po smirujućem djelovanju.

Navlaka jastuka obogaćena je dodatkom vitamina E, aloe verom i uljem jojobe.

Osim toga, Hespo nudi i mogućnost odabira anatomskog jastuka koji omogućuje jedinstvenu raspodjelu pritiska tijela, uslijed čega je osigurana bolja cirkulacija i nestanak neugodnog pritiska.

Takav jastuk odlikuje izuzetna termo-senzibilnost materijala i održavanje optimalne temperature što ga čini idealnim odabirom za hladnije jesenske dane. Periva navlaka dodatna je sigurnost u borbi s grinjama.

Provjerite i ostalu ponudu jastuka za mirniji san

Ovaj članak pripada seriji Sve o uređenju spavaće sobe.

Povezano