Može li kvalitetan nadmadrac odgoditi kupnju novog madraca?

Vezali ste se za svoj stari madrac iz djetinjstva i ne želite ga zamijeniti novim, iako se svako jutro budite mrzovoljni i  umorniji nego li ste bili kada ste otišli...

Vezali ste se za svoj stari madrac iz djetinjstva i ne želite ga zamijeniti novim, iako se svako jutro budite mrzovoljni i  umorniji nego li ste bili kada ste otišli spavati? Na reklamama ste vidjeli kako je nadmadrac idealno rješenje za vaše probleme?

Ipak, moramo vas razočarati.

Nadmadrac služi isključivo kako bi postojeći, kvalitetan i udoban madrac učinio još udobnijim. Što bi značilo da ako kupite nadmadrac u nadi da ćete popraviti neudobnost vašeg već starog madraca punog izbočina i udubljenja, nećete ništa postići.

Razlog tome je upravo to što je nadmadrac lako prilagodljiv pa će se prilagoditi svim udubljenjima starog madraca. Tako ćete samo ublažiti njegove nepravilnosti, čime niste niti popravili stari madrac nego ste uništili i novi nadmadrac.

Kako znate da je vaš madrac dao sve od sebe i da je vrijeme za kupnju novog?

1. Imate ga dulje od 10 godina

Istraživanja su pokazala kako bi se i najkvalitetniji madrac trebao promijeniti svakih 10 godina, što ovisi o tome za što koristite madrac, kako ga održavate,  njegovoj kvaliteti, materijala od kojih je načinjen, navikama spavanja i slično. Iako je 10 godina za vas kratak period, za vaš madrac to je cijela vječnost.

Bez obzira na to što vaš madrac možda izgleda kao da je u savršenom stanju, pročitajte što se događa u 10 godina:

  • Prosječna osoba izgubi više od 2.000 l znoja
  • Prosječna osoba izgubi oko 10,4 kg stanica kože
  • Na madracu se nakupi oko 10 milijuna grinja, a jedna grinja obavi nuždu 20 puta dnevno, ženka izlegne više od 100 jajašaca mjesečno

2. Madrac je istrošen

Ovo je najvidljiviji znak da je vrijeme da zamijenite stari madrac novim. Udubljenja, ispupčenja, mrlje, rupe, promjene oblika i deformacije ukazuju na to da je madrac dao svoje te da vam više ne može pružiti dovoljnu udobnost i pravilnu potporu.

3. Budite se umorni s bolovima u vratu i kralješnici

Tijekom vremena i najkvalitetniji madraci počinju gubiti svoja svojstva i funkciju što na kraju utječe na vaše zdravlje. Ako imate nemiran san, stalni vas nešto boli, muče vas simptomi alergije ili astme nemojte za to kriviti stres, nepravilnu prehranu ili obiteljske obveze. Možda je krivac vaš madrac.

4. Svagdje vam je lakše zaspati nego kod kuće

Ako primijetite da lakše zaspite na putovanju, kod prijatelja ili u hotelu razmislite o kupnji novog madraca jer madrac nije samo mjesto gdje provodite noć, nego mjesto gdje obnavljate svoju energiju i pripremate se za nove izazove.

Kada kupiti nadmadrac?

Vaši prijatelji imaju nadmadrac pa ste uvjereni da bi i vama pomogao. Ili su vaši susjedi uvjereni da im je nadmadrac spasio kralježnicu jer nikada nisu tako dobro spavali. Razmislite dvaput o tome što vi trebate. Mala je vjerojatnost da će vaš stari madrac postati nešto udobniji kupnjom nadmadraca pa nemojte na njega računati kao na zamjenu za madrac. Ipak, kupnja nadmadraca ima brojne pogodnosti:

Ako imate pretvrd madrac

Nadmadrac je idealno rješenje u slučaju da želite osigurati udobnost postojećeg madraca. Naime, upravo je tvrda podloga potrebna vašem tijelu kako bi mu dala pravilnu potporu, dok je mekani nadmadrac idealan za rasterećenje vaših remena, koljena i bokova. Također, elastična svojstva nadmadraca produljit će životni vijek madraca i tako vam omogućiti da duže uživate u kvalitetnom snu.

2. Ako želite udoban ležaj i kada niste kod kuće

Ništa nije toliko važno za normalno funkcioniranje organizma kao zdrav i dug san, gdje god se nalazili. Nadmadrac možete bez problema ponijeti sa sobom, samo ga trebate zarolati i staviti u vakuumsku vreću.

3. Kada želite očuvati madrac od tjelesnih tekućine

Higijena kreveta ne može se održavati pranjem i zamjenom posteljine? U prosjeku odrasla osoba proizvede i do litru tjelesnih tekućina tijekom noći. Znoj, slina i sluz se ne zadržavaju samo na pidžami ili posteljini nego prodiru i u madrac pa ga postepeno uništavaju.

Nažalost, madrac ne možete staviti u perilicu rublja, a ručno pranje i sušenje madraca bi trajalo cijelu vječnost. Nadmadrac predstavlja učinkovitu barijeru između tjelesnih tekućina i madraca.

4.  Kada želite zaštiti madrac od prljavštine, grinja i bakterija

Brojni stručnjaci tvrde kako oko 12 milijuna ljudi ima problema s astmom. Ako i vama kašljanje i gušenje uzrokuje nemiran san, a i dalje spavate na madracu koji obiluje prašinom, znojem i grinjem preporučujemo vam kupnju nadmadraca koji služi kao zaštita madraca od uzročnika alergija.

Hoćete li sada kada ste upoznati s činjenicama kupiti novi madrac ili ćete posegnuti za kupnjom nadmadraca na vama je, ali ako želite dodatno zaštititi svoje zdravlje pridržavajte se sljedećih pravila:

  • Dva puta na dan prozračite spavaću sobu
  • Svakodnevno prozračite madrac i nadmadrac
  • Često brišite prašinu i usisavajte podove
  • Riješite se tekstilnih podnih obloga, tapeciranog namještaja, zavjesa i tepiha jer nakupljaju prašinu koja je jedan od glavnih uzročnika alergija
  • Često mijenjajte posteljinu
  • Ne kupujte jastuke punjene perjem i prošivene pokrivače
  • Koristite pamučni ili sintetični pokrivač kojeg ćete moći prati na 55 °C
  • Madrac prekrijte zaštitnom presvlakom ili nadmadracom

Hespo u ponudi ima široku paletu nadmadraca prilagođenu vašim potrebama. 

Nadmadrac od HR pjene napravljen je od prozračnog materijala koji pruža iznimnu udobnost. Nadmadrac od visco-elastične pjene svojim antidekubitalnim termoaktivnim svojstvima pruža osjećaj ugode i potpunog rasterećenja tijela i oblikuje se prema njegovim konturama. Nadmadrac od latexa, koji je materijal dobiven iz prirodnih izvora i pruža antibakterijsku zaštitu, pogodan je za osobe sklone alergijama. 

Pronađite svoj nadmadrac

Ovaj članak pripada seriji Sve o odabiru madraca.

Povezano